Kuchnia francuska

Kuchnia francuska

Kuchnia francuska

Nie bez powodu kuchnia francuska uznawana jest za jedną z najlepszych na świecie. Myśląc kuchnia francuska, przed oczami pojawiają się nam żabie udka, sery, bagietki i wina. Ale jest to tylko ułamek tej bogatej i różnorodnej tradycji kulinarnej. Mieszkańcy Francji uwielbiają jeść, a chyba jeszcze bardziej przygotowywać potrawy. Tak jak inne nacje, Francuzi również mają swoje sposoby na celebrowanie posiłków i wyznaczone do tego specjalne pory.

Co ciekawe, istnieje podział kuchni francuskiej na tzw. wysoką kuchnie (haute cuisine) i nową kuchnię (nouvelle cuisine). Wysoka kuchnia to głęboko zakorzeniona tradycja, która opiera się na zawiesistych sosach, ciężkich mięsach, długim czasie przygotowywania potraw. Nowa kuchnia, to lekkie sosy, krótka obróbka produktu- aby stracić jak najmniej wartości odżywczych- dużo ziół i małe, perfekcyjnie podane porcje. I to właśnie nouvelle cuisine jest współczesną kuchnią francuską.

Francuzi, dzień rozpoczynają od pierwszego, małego śniadania, na które składają się najczęściej: wypiekana codziennie bagietka, czyli długa bułka z mąki soli i wody, croissant, czyli rogalik z ciasta listkowanego, z masłem lub dżemem, kawa z mlekiem, mała czarna lub gorąca czekolada. Gorące napoje obowiązkowo podawane są w szerokich czarkach, aby można było w nich maczać bułkę. Między godziną 12:00, a 14:00, spożywane jest już konkretne śniadanie, coś w rodzaju naszego obiadu, lub angielskiego lunchu. Pracownicy firm mają wtedy przerwę obiadową i udają się do restauracji. Ten tzw. obiad zwykle jest obfity i kilkudaniowy. Zaczyna się zawsze od niewielkiej przystawki, później główne danie, obowiązkowo deska serów i deser np. creme brûléelub tarta Tatin. Do tego kawa, sok pomarańczowy lub woda- prosto z kranu! Jednak w dzisiejszych czasach, kiedy każdy goni za pieniądzem i nie ma czasu celebrować posiłku w środku dnia, najczęściej spożywana jest tylko przekąska, a właściwy obiad, przenosi się na porę wieczorną. Głównym i ostatnim posiłkiem jest właśnie kolacja. Jest to posiłek kilkudaniowy, składający się z przystawki np. terriny, sałatki lub zupy, dania głównego, obowiązkowo z mięsem lub rybami, do tego sery, deser i oczywiście wino! Kolacje zaczynają się około godziny 20:00 i potrafią trwać kilka godzin.

Wino i sery – to z tych produktów Francuzi mają prawo być jak najbardziej dumni. Mówi się, że we Francji jest tyle gatunków sera ile dni w roku, ale mija się to z prawda ponieważ …. gatunków sera jest ok 500! Produkuje się najróżniejsze rodzaje, smaki i kształty serów. Najbardziej znane i lubiane również w Polsce to camembert, roquefort  i brie. Są obowiązkowym dodatkiem do każdego większego posiłku, podobnie jak wino. Wina francuskie słyną na całym świecie (Francja jest światowym liderem w produkcji wina). Winorośl, była uprawiana na tych terenach już w starożytności. Wiele popularnych odmian winogron, wywodzi się właśnie z Francji (merlot, chardonnay, chenin blanc, pinot noir). Uprawia się je na terenie całego kraju. Tak jak wspominaliśmy Francuzi nie wyobrażają sobie posiłku bez lampki wina.

Kuchnia francuska nie jest jednolita, oprócz podziału na wysoką i nową kuchnię istnieją podziały na kuchnie poszczególnych regionów, które bardzo się między sobą różnią. Warto tutaj wspomnieć przede wszystkim o kuchni prowansalskiej- stąd popularna w Polsce przyprawa o nazwie „zioła prowansalskie”, oprócz tego dużo oliwy z oliwek, ryby, warzywa, owoce. To stąd pochodzi słynny ratatouille  czyli potrawa z duszonych warzyw, czy też zupa rybna bouillabaisse. Na  uwagę zasługuje również kuchnia normandzka i alzacka. To z Alzacji pochodzi pasztet z gęsich wątróbek czyli foie gras. Region ten znany jest te z z wyrobu piwa i wina. Normandia natomiast, jako region znajdujący się nad morzem, szczyci się bogactwem owoców morza- przede wszystkim przegrzebków, czyli inaczej małż świętego Jakuba. Stąd tez pochodzi popularny camembert, a jeśli chodzi o napoje alkoholowe, to produkowane są tutaj cydr i calvados.

W tych kilku słowach, jedynie naszkicowaliśmy profil kuchni francuskiej, opisując główne, najpopularniejsze produkty i potrawy, a także zwyczaje, nazwijmy je „żywieniowe”, Francuzów. Aby poznać tą kuchnię dogłębniej, możemy wybrać się w podróż kulinarną po Francji, lub po prostu … odwiedzić jedna z wielu francuskich restauracji usytuowanych w Bielsku-Białej, gdzie rodowici Francuzi bez problemu mogą porozumiewać się z obsługą w języku francuskim.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *